заглянуть на тёмную сторону

Починаючи з кінця лютого 2022 року, в Україні з’явилося безліч зловмисників, які прагнуть скористатися особистими та фінансовими даними незахищених громадян. Для цього вони використовують певні шахрайські схеми. Серед іншого, Патрульна поліція Дніпропетровщини повідомила 16 січня про новий метод видурювання коштів.

Якщо коротко, дана схема полягає у надсиланні фейкових повідомлень у соцмережах. Вони містять інформацію про буцімто нову одноразову грошову допомогу та посилання на вигаданий законопроєкт. В обмін на гроші, зловмисники пропонують вказати секретні коди банківської картки, а що далі - всім відомо. До речі, серед віртуальних майданчиків теж існує немало шахрайських сторінок, тому під час пошуку онлайн казино Україна, треба переходити за посиланнями лише надійних закладів з ліцензією.

Інфографіка та найпоширеніші схеми шахрайства

2

Минулого року Нацбанк та Опендатабот провели опитування серед українців. З’ясувалося, що з початку 2022 року, від різних шахрайських дій постраждало 11% населення (при цьому, 14% опитаних - це молодь, до 24 років). Популярними способами шахрайства було визнано:

  • Обман під час купівлі-продажу продукції у режимі онлайн;
  • Перехід за фішинговими посиланнями;
  • Злам сторінок у трендових соціальних мережах;
  • Видурювання особистих даних у телефонній розмові.

Згідно з даними з офіційного сайту НБУ, всього було опитано понад 112 тисяч інтернет-юзерів. При цьому, серед постраждалих були люди, які старше 65 років. А, щодо втрачених особистих коштів, вказуються суми від 500 до 5 000 гривень.

Як убезпечити себе від злочинної діяльності несвідомих громадян

За концептом, аферисти мають на меті переконати людину у необхідності поділитися конфіденційними даними в обмін на щось необхідне. Частіше за все, це прохання перейти на сторонній ресурс та ввести приховану інформацію з картки. Як варіант, у кінцевому висновку, зловмисники можуть накупити купу товарів з вказаного рахунку або просто вивести гроші у готівку.

Тобто, щоб не стати жертвою подібних злочинів, в першу чергу, потрібно відмовитися від переходів за сумнівними посиланнями. Якщо, справа стосується отримання товару на пошті, його рух краще відстежувати на офіційних сервісах та застосунках. І, взагалі, для покупок в інтернеті варто мати окремий картковий рахунок. Також, не треба передавати коди підтвердження третім особам та сплачувати вартість посилки до її отримання.


следи за нами социально

facebook twitter Google Plus ЖЖ Telegram rss
Григорий Козловский и Александр Свищев

Основатель ФК «Рух» и футбольной Академии Григорий Козловский и Президент федерации водного поло Украины Александр Свищев вошли в топ-10 бизнесменов, которые развивают спорт. Для предпринимателей важны поддержка спорта и спортивной культуры и ответственность за будущее страны.