заглянуть на тёмную сторону

«Альфа» – один з сортів харчового спирту, що виробляється українськими виробниками.

Ще нещодавно до складу держпідприємства «Укрспирт» входив сорок один спиртзавод у чотирнадцяти областях нашої держави. Саме тому, сорти харчових спиртів українського виробництва стандартизовані.

Харчові спирти яких сортів виробляються на Україні?

Згідно зі ст.1 Закону №481/95-BP спирти поділяють на:

● Спирт кон’ячний.
● Спирт плодовий.
● Дистилят виноградний спиртовий.
● Зерновий дистилят.
● Спирт етиловий, який поділяють у свою чергу на:
1. спирт етиловий-сирець;
2. спирт етиловий ректифікований технічний (трьох видів);
3. спирт етиловий ректифікований.

Спирт «Альфа» відноситься до групи «спирт етиловий ректифікований». До цієї групи відносять харчові етилові спирти, отримані за технологією ректифікації з сахаро- та крохмалевмісної сировини.

Якщо перерахувати харчові спирти цієї групи, вишикувавши їх за якістю від простих до елітних, ми отримаємо такий список:

● «Пшенична сльоза»;
● «Альфа»;
● «Люкс»;
● «Екстра»;
● «Базис»;
● Вищого очищення;
● 1-го сорту.

Примітка. Не зважаючи на гучні назви, спирти Вищого очищення та 1-го сорту для виробництва алкогольних напоїв не використовуються!

Наскільки якісним є спирт сорту «Альфа»?

Якість спирту залежить від багатьох факторів: використаної сировини, якості обладнання, технологічного рівню організації процесу ректифікації, якістю та тривалістю фільтрації.

Так, наприклад, відомо, що спирт, сировиною для якого використовувалася картопля, має у якості домішок помітну кількість отруйного метилену. Щоби зробити такий спирт дійсно харчовим, метилен треба видалити. І вже від виробника залежить, наскільки ретельно він це зробить.

Натомість пшеничне та житнє зерно, обрані у якості сировини, позбавлені цих недоліків. Спирт сорту «Альфа» виробляють саме з такого зерна. Після чого ще й додатково фільтрують. На виході отримують харчовий етиловий спирт високої якості, який використовують для виготовлення горілки преміум-класу.

Таким чином, якщо ви побачили на етикетці напис «зроблено зі спирту марки Альфа», горілка, скоріш за все, буде якісною та не викличе важких симптомів похмілля.

Які горілки роблять зі спирту сорту «Альфа»?

Зі спирту цієї марки виготовляють тільки якісну горілку. Наприклад, горілку таких марок, як «Абсолют» чи позиції преміум-сегменту торговельної марки «Хортиця».

Який спирт кращий, «Альфа» чи «Люкс»?

Спирт сорту «Альфа» вважається кращим. Горілка, зроблена з його використанням, коштує дорожче.

Сировина на виробництво спирту «Альфа» йде краща, очищується він якісніше. Наприклад, у ньому майже в десять разів менше залишків метанолу. Тому він майже не має неприємних присмаків. Горілку з цього спирту можна пити навіть не охолодженою.

Спирт класу «Люкс» використовується у виробництві не такої дорогої горілки або настоянок, в яких неприємні смаки будуть відчуватися не так сильно.


следи за нами социально

facebook twitter Google Plus ЖЖ Telegram rss